Openingstijden ma - za 14:00u - 16:00u op afspraak 

  

    Dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen
coronaE5847AB1-B388-11D9-CBBE-56BD74966844.jpg
Belangrijke mededeling!!!
logo-social5EF61AC1-E9F0-D9C7-B18A-F422748D5394.png
Steun je automatisch ons asiel!
Bij elke aankoop bij Zooplus via deze Link
royal-canin-landing-page-banner4009989C-9E00-B701-54BF-52569968A519.jpg
Wij werken uitsluitend met Royal Canin

Algemeen

FAQ - Algemeen

Stichting Dierenasiel Zeeuwsch-Vlaanderen vangt zwerf- en afstandsdieren tijdelijk op tot ze klaar zijn om naar een nieuw huisje te mogen. Wij vangen honden en katten op vanuit heel Zeeuwsch-Vlaanderen. Andere dieren, zoals vogels, konijnen en knaagdieren worden elders ondergebracht.

In ons asiel zijn vier vaste medewerkers in dienst. Zij werken samen met een twintigtal vrijwilligers en een aantal stagiaires. Zonder hen zouden we het asiel niet zo goed kunnen onderhouden en zouden de dieren minder aandacht krijgen!

Het asiel valt onder een stichting. Dat wil zeggen dat wij er niet naar streven winst te maken. We worden financieel onderhouden door de drie Zeeuwse Gemeenten, namelijk Terneuzen, Hulst en Sluis. Jaarlijks kunnen wij daarmee enkele honderden katten en honden een nieuw thuis bieden.

Er zijn verschillende omstandigheden waardoor een dier naar het asiel gebracht kan worden. Dat kan zijn omdat u er bijvoorbeeld financieel niet meer voor kunt zorgen, of wegens gezondheidsomstandigheden. In dat geval kunt u een afspraak met ons maken en dan kijken we wanneer er een geschikt moment voor beide partijen is om rustig alles door te nemen.

Voordat wij een dier accepteren, wordt er een afstandsverklaring getekend. Het komt er dan op neer dat u als eigenaar de bevoegdheid en verantwoordelijkheid overdraagt aan het asiel. We nemen ook een uitgebreide vragenlijst door over het karakter van het dier, medische geschiedenis en de voorgaande thuissituatie. Hier willen we graag uitgebreid te tijd voor nemen, omdat we het dier in een situatie willen herplaatsen dat aan de juiste eisen voldoet.

Eventuele aanwezige vaccinatieboekjes mogen gelijk meegenomen worden. Deze wordt bij plaatsing aan de nieuwe eigenaar mee gegeven.

Het kan zijn dat wij in drukke periodes niet direct plaats hebben voor een afstandsdier, gelieve hier rekening mee te houden. In dat geval komt u terecht op een wachtlijst. Als er ruimte vrijkomt, bellen wij u op om een afspraak te maken om het dier te komen brengen.

Als stichting zijn wij afhankelijk van subsidies en donaties van onder andere de gemeenten en particulieren. Deze giften zijn niet voldoende om alle gemaakte kosten te kunnen dekken. Denk maar aan voeding, entingen, sterilisaties/castraties, chips, alles wordt door ons betaald voordat een dier naar een nieuw thuis kan gaan. Daarom vragen wij een bijdrage om een deel van deze kosten te kunnen vergoeden.

Wij vragen afstandskosten voor een hond van €55, voor de kat is dit €35 en per kitten €10. Tevens vragen wij dat de entingen nog minstens drie maanden geldig zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan komen er kosten bij van €27,50 voor de hond en €22,50 voor katten en kittens.

Jazeker, wij hebben plaats voor vier honden gedurende het hele jaar. Reserveer op tijd, want vol=vol. Pension voor katten doen wij niet. Een overnachting kost bij ons €10. We vragen wel om de cocktail en de kennelhoest enting in orde te hebben.

Nee, dit fabeltje klopt niet. De dieren in ons asiel blijven hier net zolang totdat ze een nieuw baasje hebben gevonden. We laten een dier alleen inslapen wanneer het ernstig ziek is! Euthanasie bij gedragsgestoorde honden komt maar zelden voor. Ook wanneer wij helemaal vol zitten, wordt er niet ‘geruimd’. Dieren die voor afstand moeten komen, worden dan tijdelijk op een wachtlijst gezet. Zodra er weer plaats is, bellen wij op.

In geval van een vermissing kunt u altijd even naar ons bellen of er op dat moment geen nieuwe zwerfdieren binnen zijn gebracht die aan de beschrijving voldoen.

Mocht het zo zijn dat uw huisdier bij ons verblijft, dan kunt u hem uiteraard terug komen ophalen! Wij rekenen wel pensionkosten als een dier hier langer heeft verbleven.

Als uw huisdier hier niet verblijft, dan vullen wij uw gegevens in en een signalisatie formulier en houden wij dat bij. Zwerfdieren die bij ons binnen worden gebracht, worden vergeleken met de formulieren in de ‘vermist’-map. Wij raden ook aan uw dier aan te melden bij www.amivedi.nl.  Dit is de landelijke site voor gevonden en vermiste huisdieren. U kunt bij de aanmelding ook een foto plaatsen waardoor uw dier voor mensen makkelijker te herkennen is. Als uw dier gevonden is, wordt uiteraard direct contact met u opgenomen!

Een gevonden dier kunt u, net als een vermist dier, aanmelden bij www.amivedi.nl. Tevens mag u naar ons bellen als u het dier naar ons asiel wilt brengen (of laten brengen door de dierenambulance). Als er een eigenaar van het dier bekend is, zal deze gecontacteerd worden. Indien niet, dan heeft de eigenaar 14 dagen de tijd om zich bij ons te melden en zijn dier op te komen halen. Na deze 14 dagen gaan wij op zoek naar een nieuw baasje.

Als u in de bebouwde kom woont en er loopt een tijdje een zwerfkat rond, ga deze dan niet uit medelijden voeren! Zo voorkomt u dat het dier bij u blijft ‘plakken’ en niet meer op zoek gaat naar zijn eigen huisje. Een dier dat verdwaald is in de polder of ander gebied waar weinig huizen staan, mag naar ons worden gebracht.

Honden moeten altijd aangelijnd zijn. Wanneer u een loslopende hond ziet zonder eigenaar in de buurt, mag deze naar ons gebracht worden (al dan niet door de dierenambulance).

Als het dier nog leeft, dan kunt u de dierenambulance bellen op telefoonnummer 0643727127. Zij brengen het dier naar de dierenarts als dat nodig is, of als het gaat, naar ons asiel. Een overleden dier mag gemeld worden bij de desbetreffende gemeente.

Een chip is zo klein als een rijstkorreltje. Het wordt net onder de huid tussen de schouderbladen geplaatst. In de chip zit een code die met een chipreader afgelezen kan worden. Deze code staat gelinkt aan een eigenaar met adres en telefoonnummer. Als er een zwerfdier bij ons gebracht wordt en het heeft een chip, dan kan deze herenigd worden met de eigenaar. Voorwaarde is wel dat het chipnummer correct bij een databank geregistreerd is. Op www.petbase.eu kunt u controleren of het chipnummer van uw huisdier correct geregistreerd staat. Alle honden geboren na 1 januari 2013 zijn in Nederland verplicht een chip te hebben. Bij katten is dit nog niet het geval.

U kunt anoniem bellen met het nummer 144, dit is van de dierenpolitie. Zij kunnen u verder inlichten en kunnen eventueel optreden in geval van verwaarlozing of mishandeling.

Wij gebruiken uitsluitend Royal Canin.

Een spinnend kitten op je schoot, voetballen met een hond, een vriendelijke lik in je gezicht als je na een lange dag werken thuiskomt en je begroet wordt door je trouwe viervoeter. Huisdieren zijn al tijden lang onderdeel van gezinnen. Het is, toegegeven, zeker in tijden van corona heel verleidelijk om juist nu een huisdier in huis te nemen. Er is tijd over om je dier te socialiseren en je kan het alle aandacht geven die het nodig heeft.

Echter: het is niet zomaar een besluit dat je neemt om je gezin uit te breiden. Een kat kan zomaar twintig jaar worden. En voor een hond moet je ook rekening houden dat ze twaalf tot vijftien jaar lang onderdeel zijn van je gezin.

Buiten de kosten van aanschaf, komt er natuurlijk ook onderhoud bij kijken. We hebben het dan over de jaarlijkse entingen, voer, speeltjes, regelmatige ontworming en ontvlooiing. Bij de hond komt daar misschien nog de trimsalon bij kijken, riemen of tuigjes en de eerste maanden misschien training (en misschien op latere leeftijd ook nog wel). Misschien besluit u wel om op vakantie te gaan en kan uw dier niet mee. Er zal dan onderdak geregeld moeten worden in de vorm van pension of vrienden en kennissen die het dier komen verzorgen. Een maandelijks bedrag dat u moet betalen voor een huisdierenverzekering behoort tegenwoordig ook tot de opties. Heeft u hier al aan gedacht?

Wij willen u er bij deze op wijzen dat de kosten van een huisdier niet bij de aanschaf blijven. Een kat kan per jaar tussen de €400.- en €500.- kosten. Voor een hond kan dit rond de €1000.- liggen. Deze bedragen zijn een gemiddelde en er is nog geen rekening gehouden met onverwachte dierenartskosten. Het is handig daar een apart spaarpotje voor aan te leggen.

Heeft u bovenstaande allemaal goed overdacht en schrikt het niet af? Dan bent u weer een stapje dichter bij een nieuw kameraadje!